1. Πώς να εκπαιδεύσω το παιδί μου να περιποιείται τα δόντια του. Ξεκινήστε δίνοντας εσείς το παράδειγμα. Από μικρή ηλικία ο γονέας γίνεται το πρότυπο για πολλά πράγματα όπως και για το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών. Μία συνήθεια που και οι μεγάλοι αμελούν. Αν εσείς φροντίζετε τα δόντια ας περνάτε το μήνυμα ότι η στοματική καθαριότητα είναι απαραίτητη γιατί αυτό είναι υγεία. Βουρτσίστε τα δόντια σας μαζί του και αφήστε να γίνει ένα απλό παιχνίδι. Στην αρχή με τη βοήθειά σας επιδεικνύοντας τις σωστές κινήσεις και μετά αφήστε το μόνο του, πάντα επιβραβεύοντάς το.
2. Τι κάνω όταν είναι βρέφος ενός έτους. Επειδή στην ηλικία αυτή έχουμε λίγο αριθμό δοντιών, κυρίως τα μπροστινά, με μια μικρή γάζα βρεγμένη με νερό απομακρύνετε τη μικροβιακή πλάκα κυρίως μετά από αντιβίωση και πάντα μετά το βραδινό γάλα.
3. Τι κάνω όταν είναι 2 έως 3 ετών. Έχουμε ολοκληρώσει στα 3 χρόνια τον όλο νεογιλοτό οδοντικό φραγμό, 10 πάνω και 10 κάτω δόντια. Το βούρτσισμα γίνεται με οδοντόβουρτσα που η κεφαλή της είναι μικρή σε μέγεθος και οι τρίχες μαλακές, ΧΩΡΙΣ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ, γιατί πάντα την καταπίνει. Δύο φορές την ημέρα το πρωί μετά το γάλα και ΠΑΝΤΑ μετά το βραδινό γάλα.
4. Τι κάνω όταν είναι από 3 ετών. Ο τρόπος της στοματικής υγιεινής είναι αυτός που θα είναι για ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ. Λέγοντας ένα ποίημα : «Θα πλύνω τα δόντια μου απ’ έξω κι από μέσα και από εκεί που μασάμε (τρώμε)». Έτσι όλες οι επιφάνειες των δοντιών βουρτσίζονται μετρώντας σε κάθε ομάδα δοντιών μέχρι το 10. Έτσι το βούρτσισμα κρατάει 2-3 λεπτά και γίνεται το ΠΡΩΙ, το ΜΕΣΗΜΕΡΙ και το ΒΡΑΔΥ. Μετά τα 6 χρόνια μπορεί και μόνο του πάντα με την επίβλεψη του γονέα.
5. Τι χρειάζεται το οδοντικό νήμα; Οι τερηδόνες που δημιουργούνται ανάμεσα στα δόντια οφείλονται στη μη χρήση του οδοντικού νήματος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλοί τύποι. Ο πιο εύχρηστος είναι αυτός που το οδοντικό νήμα δένεται σ’ ένα μπρατσάκι και έτσι μπορεί να τοποθετηθεί και στα πίσω δόντια πολύ εύκολα.
6. Πότε αρχίζει η χρήση οδοντικού νήματος; Και στην παιδική και στη μόνιμη οδοντοφυΐα το νήμα χρειάζεται για τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια. Από 4 ετών ο γονέας το χρησιμοποιεί στο παιδί κάθε βράδυ μετά το πλύσιμο των δοντιών του παιδιού. Μετά τα 8 μπορεί το παιδί μόνο του να το χρησιμοποιήσει.
7. Φθοριούχος οδοντόκρεμα. Όλες οι οδοντόκρεμες πλέον χρησιμοποιούν φθόριο στη σύστασή τους. Εκτός από τα ένζυμα που περιέχουν για τον έλεγχο των παθογόνων μικροοργανισμών της στοματικής κοιλότητας, περιέχουν και σιλιτόλη και φθόριο.
8. Φθοριούχο στοματικό διάλυμα. Το «Fluoride» είναι η κατάλληλη ασπίδα προστασίας της τερηδόνας*. Κάθε βράδυ από ηλικίας 4 ετών γίνεται χρήση και του φθοριούχου στοματοπλύματος και κυρίως σε παιδιά με έντονη τερηδόνο δράση. *«Fluoride» : Είναι φυσικό φθοριούχο ασβέστιο το οποίο συνενώνεται με το σμάλτο των δοντιών και ενισχύει αυτό.
9. Διατροφή και τερηδόνα. Τι σχέση έχουν. Παίζει μεγάλο ρολό και η σχέση είναι άμεση. Το άμυλο και η ζάχαρη που είναι κρυμμένη σε πολλά προϊόντα όπως καραμέλες, μπισκότα, αναψυκτικά, τσιπς, προκαλούν την πλάκα πάνω στα δόντια και αυτά στη συνέχεια διαβρώνουν την επιφάνεια του δοντιού και δημιουργούν τερηδόνα. Μέσα σε 20 λεπτά η δημιουργία τερηδόνας έχει αρχίσει. Έτσι ενδιάμεσα γλυκίσματα και κόβουν την όρεξη και βομβαρδίζουν συνεχώς τα δόντια με οξέα.
10. Γιατί να αγαπώ τα δόντια μου. Θα αγαπώ τα δόντια μου γιατί αυτό είναι υγεία. Αν έχω γερά δόντια όταν είμαι παιδί, θα έχω γερά δόντια όταν θα είμαι ΜΕΓΑΛΟΣ*. *Κάθε 6μηνο επίσκεψη στην οδοντογιατρό μου.

ΙΑΤΡΟΣ  ΑΝΝΥ ΠΑΠΑΛΕΥΚΑ – ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ